Ads 468x60px

Thursday

Eindwerk fietsen en lage rugpijn


Samen met een collega-student doe ik een onderzoek naar een nieuw soort behandeling voor fietsers/triatleten met lage rugklachten. We doen dit in opdracht van ons laatste jaar kinesitherapie waarvoor we een eindwerk moeten schrijven. We zijn hiervoor nog op zoek naar subjecten.

Uit persoonlijke ervaring en klinische bevindingen in de dagelijkse praktijk weten we dat lage rugpijn één van de meest voorkomende klachten is bij fietsers/triathleten. Vaak vormt dit bij competitieve atleten dan ook een hinderpaal voor het behalen van de gewenste resultaten of dienen ze hun sportieve carrière zelfs vroegtijdig af te breken. In eerdere kleinschalige studies van Vanhoof et al. onder leiding van professor Wim Dankaerts bleek een cognitieve functionele interventie (= een combinatie van informatie/educatie en zo functioneel mogelijke oefeningen) effectief als behandeling bij fietsers die reeds geruime tijd lage rugpijn ondervonden. Deze studie werd onder meer gepubliceerd in Sport en Geneeskunde en mocht diverse prijzen ontvangen. Bedoeling van de huidige studie is om dit alles op grotere schaal toe te passen.
Indien u akkoord gaat, mag u gedurende een maand een gratis interventie verwachten onder leiding van professor Dankaerts. Er zullen diverse oefeningen aangeleerd worden die vervolgens geïntegreerd dienen te worden tijdens het fietsen.
Voor de start van de interventie zal er een test op rollen afgenomen worden waar de pijn zal gescoord worden. Ditzelfde protocol zal na afloop van de interventie opnieuw wordt afgenomen. Er zijn echter een aantal selectiecriteria om te mogen deelnemen:
Wie komt er in aanmerking voor deze studie?
- Man/Vrouw tussen 18 en 45 jaar.
- Competitief fietsen: wegwedstrijden, mtb, cyclocross, piste, triathlon, duathlon
- Fietsen en zitten zijn de meest provocerende activiteiten voor de lage rugpijn
- De symptomen zijn minimum 3 maanden continu of terugkerend aanwezig

Wie komt er niet in aanmerking?
- Voorgeschiedenis van een specifieke diagnose (b.v. discus hernia) of structurele pathologie (b.v. spondylolisthesis) t.h.v. de lage rug
- Voorgeschiedenis van chirurgie t.h.v. de lage rug
- Neurologische aandoeningen
- Cardiale problematiek
- Zwangerschap

Wat heeft de studie u te bieden?
- Een gratis screening van het probleem
- 4x een gratis kinesitherapeutische behandeling
- Een mogelijke daling in rugpijn of zelfs volledige verdwijning
- Een goede opvolging

Let wel gelieve snel te reageren aangezien het aantal deelnemers beperkt is.
Indien bovenstaande selectiecriteria bij u van toepassing zijn en u graag een oplossing wil voor uw rugklachten, gelieve dan hier te reageren of stuur een persoonlijk bericht met uw naam/e-mailadres. Uiteraard beantwoorden wij graag nog eventuele vragen.
U ontvangt dan alle verdere informatie over de studie en na een eerste screening kunnen we u definitief toe laten tot deze studie.
We hopen dat we mee een oplossing kunnen vinden voor uw rugklachten.

0 comments:

Post a Comment